COVID-19, işletmeleri olağan çalışma yöntemlerini değiştirmeye zorlayarak otelcilik, perakende ve üretim sektörlerinde son derece yenilikçi ürün fikirlerinin ortaya çıkmasına neden oldu.

Bir ürünün satış formatını değiştirmenin veya bir gıda işi kurmanın pek çok hususu vardır - odak noktası alerjen etiketleme, lojistik ve pazarlamadır - ancak ambalajın gıda güvenliğinden emin olmak da önemlidir. Bu makale, gıda ambalajı düzenlemelerini, gıda güvenli logosunun nasıl tanımlanacağını ve farklı temas malzemesi türlerini açıklayacaktır. Gıda ambalaj malzemeleri ve farklı türler hakkında bilmek istedikleriniz için yazıyı okumaya devam edin.


Gıdayla Temas Eden Ambalaj Malzemeleri Nelerdir?

Gıdayla temas eden ambalaj malzemeleri, gıdayla zaten temas halinde olması veya makul olarak gıdayla temas ettirilmesi beklenen malzemelerdir. Bunlar cam kavanoz gibi açık veya su ısıtıcısı, su boruları, bira muslukları, yiyecek karıştırma makineleri veya kahve makinesi gibi daha az belirgin olabilir.

Artık yemek ve içecek setleri, paket servis teslimatı ve çevrimiçi satış sağlamak isteyen restoranlar ve ağırlama yiyecek işletmeleri, daha önce bir tabakta ve bardaklarda servis edilen yiyeceklerin ambalaj türlerini ve malzemelerini göz önünde bulundurmalıdır.

Gıdaya uygun bir temas malzemesi, İyi Üretim Uygulamaları (GMP) mevzuatı kriterlerini karşılar. Gıdanın güvenliğini sağlamak için, 'gıda ile temas için' kullanılabilecek ambalaj türlerinde kısıtlamalar vardır. Gıdayla temas eden bir malzeme gıda güvenliği açısından test edilmemişse veya gereksinimleri karşılamıyorsa, zararlı kimyasalların taşınması nedeniyle tüketici sağlığı için bir risk olabilir. Kimyasalların ambalajdan taşınması, gıda ürününün tadı ve kokusunu da değiştirebilir.


Gıdaya Uygun Ambalaj Malzemeleri Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Gıdaya uygun ambalaj malzemeleri seçerken, ürünün kullanım amacını ve müşterinizin ürünü nasıl kullanabileceğini göz önünde bulundurmak önemlidir. Düşünmek:


  • Ambalaj hangi gıda güvenliğinden yapılacak?
  • Paketlenecek yiyecek türü nedir? Ambalajı aşındırır mı?
  • Ambalajın içine sıcak yiyecek konulursa veya ısıtılırsa, ambalaj hala gıda açısından güvenli midir?
  • Ambalaj seçiminiz ürünün raf ömrünü etkileyecek mi?
  • Gıda ve ambalaj malzemeleri hangi çevresel koşullara tabi olacak?
  • Ambalaj nasıl imha edilecek?
  • Paketleme ve dağıtım maliyeti ne kadar olacak?
  • Ambalaj istiflenebilir mi ve istiflemenin ağırlığına dayanacak mı?
  • Ambalaj, gıdanın kirlenmesini ve bozulmasını önleyecek bir bariyer sağlıyor mu?


Gıda Ambalajı Çeşitleri

Ambalaj malzemeleri, özelliklerine göre çeşitli işlevlere sahip farklı şekillerde gelir. Ambalaj malzemesinin şekli ve işlevi arasında bir dengeye sahip olması esastır. Ambalajın temel amacı gıdanın korunması, muhafazası ve korunması düşünüldüğünde, ambalaj malzemesi sert, esnek veya yarı esnek olabilir

Sert paketler arasında şişeler, tepsiler, kutular, kavanozlar ve kapaklar bulunur.

Esnek paketler arasında torbalar, streç ambalajlar, balonlu ambalajlar, shrink ambalajlar, sıkılabilir tüpler, köpük tepsiler, dik paketler ve vakumlu torbalar bulunur.

Yarı esnek paketler arasında kapaklar ve kapaklar, kutular ve tetra paketleri bulunur.

Gıda paketleme türleri ağırlık, boyut, dayanıklılık ve bariyer özellikleri gibi çeşitli şekillerde farklılık gösterir.

Gıdaya Yönelik Ambalaj Malzemeleri Çeşitleri

Cam - Cam, neme ve ısıya dayanıklı olduğu için raf ömrü uzun yiyecekler için iyi bir malzemedir. Bu, doldurduktan sonra ürünü ısıtmanıza izin verir ve sızdırmazlığın bozulmadan kalmasını sağlamak için hava girmesine izin vermez. Cam, yiyecekle reaksiyona girmez ve ambalajın içindeki gıdanın görünmesi için şeffaf hale getirilebilir. Cam ayrıca, ışığın ürün kalitesini etkilemesini önlemek için kahverengi bir bira şişesi gibi renklendirilebilir.

Cam, geniş çapta geri dönüştürülür ve sürdürülebilir bir malzeme olarak algılanır. Bununla birlikte, cam ambalaj düşürülürse veya hasar görürse kırılır ve taşınması hacimli ve ağırdır.


Metal - Metal ambalaj genellikle paslanmaz çelik, alüminyum ve tenekeden yapılır. Gıdaya uygun metalin özellikleri, ambalajı ısıya dayanıklı, dayanıklı kılar ve malzeme genellikle büyük ölçüde geri dönüştürülür. Asitli yiyecekler içeren metal kutular, gıdanın kalitesinde değişikliklere, bariyer bütünlüğünün kaybına ve dolayısıyla raf ömrünün bozulmasına neden olan korozyona neden olabilir.


Kağıt ve Karton - Kağıt ve karton ambalajlar, metal ve cama kıyasla hafif ve düşük maliyetlidir. Aynı zamanda büyük ölçüde geri dönüştürülebilir ve gübrelenebilir bir malzemedir. Bununla birlikte, kağıt bazlı ambalajın bariyer bütünlüğü nem ve nem ile temas ettiğinde tehlikeye girerek yırtılmayı veya hasar görmeyi kolaylaştırır. 

Gıda Sınıfı Plastik - Gıda sınıfı plastik ambalajlar, bir ürünün gıda güvenliği ve kalitesi için en iyi ambalaj malzemelerinden biridir. Plastiğin bariyer nitelikleri iyidir, yani yiyecekleri bir kez sarıldığında potansiyel kirleticilerden korur. Ambalajın bariyer nitelikleri de bir ürünün raf ömrünü etkileyecek ve bozulmasını veya kalitesinin düşmesini engelleyecek ve bu da çöp sahasına giden gıda atığını azaltacaktır. Bazı gıda sınıfı plastikler de geri dönüştürülebilir. 

Gıda ambalajındaki plastikler, çevresel etkileri konusunda medyanın büyük ilgisini çekmiştir. Seçtiğiniz ambalaj türünün çevresel etkisini değerlendirirken, malzemeyi üretmek için gereken enerjiyi dikkate almak önemlidir. Kağıt ambalaj, daha ağır bir ürünün dağıtımı için kullanılan ek enerji hariç, plastik eşdeğerinden dört kat daha fazla enerji kullanabilir. 


Örnek
Pencereli  bir kağıt doypack ambalajdan oluşan kuruyemiş paketlenmesi için kompozit bir ürün tüketicilere daha çevre dostu görünebilir. Bu kutu sökülmeden geri dönüşüm kutusuna konursa, geri dönüşüm için işlenemeyecektir. Ayrıca, plastik pencere geri dönüştürülebilir plastikten yapılamaz.

Ambalaj Malzemesi Çeşitleri – Endüstriyel Malzemeler,

Gıdaları paketlemek için endüstriyel malzemelerin kullanımı yeni bir trend. En yaygın olarak kullanılan endüstriyel malzemeler:

  • metaller
  • Bardak
  • Kağıt ve Karton
  • Esnek Plastik Filmler

Kalay, alüminyum, bakır gibi metaller gıdaların paketlenmesinde kullanılır. Kalay kaplı çelik kutular, uzun yıllardır konteyner olarak kullanılmaktadır. Kalay, alüminyum ve bakır mükemmel ısı iletkenleridir ve oksidasyona karşı tam koruma sağlar. Bu metallere ek olarak, selüloz asetat vb.'den yapılan plastikler de paketlenmiş gıdalar için kaplar olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.


Kağıt ve Karton

Kağıt, dünyada en yaygın kullanılan ambalaj malzemesidir. Odun hamuru veya pamuk lifinden yapılır. Kağıt ucuz, hafif, sağlam, neme dayanıklı ve gıda maddelerinde kullanım için güvenlidir. Odun hamurundan elde edilen kağıda karton, pamuktan elde edilen kağıda ise torba karton denir. Kağıt, levha veya oluklu olarak üretilir. Oluklu tipler, gıdaları paketlemek için yaygın olarak kullanılmaktadır. Selüloz asetat ayrıca çay poşetleri, kahve poşetleri vb. yapımında da yaygın olarak kullanılmaktadır.


Esnek Plastik Filmler,

Esnek plastik filmler PVC (Polivinil klorür), LDPE (Düşük yoğunluklu polietilen), HDPE (Yüksek yoğunluklu polietilen), PP (Polipropilen) vb. malzemelerden üretilmektedir. Esnek filmler, hafif olmaları nedeniyle gıda ambalaj malzemesi olarak tercih edilmektedir. , sağlam ve nem geçirmez. Buna ek olarak, oksijene ve diğer atmosferik kirleticilere karşı tam koruma sağlarlar. Gıdaları paketlemek için esnek plastik filmlerin kullanımı son birkaç on yılda arttı. Tüm gıda maddelerinin yaklaşık %20'sinin esnek film ile paketlendiği tahmin edilmektedir.


Selüloz,

Selüloz, pamuk, kereste vb. bitki dokularından elde edilen yüksek moleküler ağırlıklı bir polimerdir. Ambalaj malzemesi olarak selofan, selotape ve viskoz elyaftan yapılmış çeşitli kumaşlar kullanılmaktadır. Selofan en eski ve en iyi bilinen selülozik filmdir. Pamuk veya kağıt hamurunun basınç altında alkali ve sülfürik asit ile muamele edilmesiyle elde edilen rejenere selülozdan üretilir.


Selofan, nem buharına karşı zayıf bir bariyere sahiptir ancak ışık ve ultraviyole ışınlarına karşı mükemmel koruma sağlar. Taze meyve ve sebzelerin paketlenmesinde kullanılır. Rejenere selülozdan oluşan şeffaf bir film olan viyolonsel, ekmek ve hamur işleri için bir ambalaj olarak yaygın olarak kullanılmaktadır.


polietilen

Polietilen dünyada en yaygın kullanılan plastiktir. Plastik kaplar (polybags) ve plastik filmler yapmak için çeşitli polietilen sınıfları kullanılır. Polietilen iyi gaz bariyer özelliklerine sahiptir ancak mekanik mukavemeti zayıftır. Ekmek, kek vb. gıdaları paketlemek için ince tabaka veya torbalarda kullanılır.


polipropilen

Polipropilen hafiftir ve iyi nem bariyeri özelliklerine sahiptir. Pahalıdır ve zayıf gaz bariyeri özelliklerine sahiptir. Günümüzde polipropilen, kahve tozu, çay tozu vb. kuru gıdaları içeren küçük kapasiteli esnek torbalar veya çuvallar yapmak için kullanılmaktadır.

Gıda Ambalaj Malzemelerinin Geleceği

Malzeme bilimindeki yenilikler ve ilerlemeler, gıda ambalajlarına verimlilik ve çevresel etkiler açısından olumlu bir gelecek sağladı.

Akıllı ambalaj (veya Akıllı ambalaj), 2024 yılına kadar 26,7 milyar dolarlık beklenen pazarla son zamanlarda tanıtım kazanıyor. Akıllı paketleme, gıdaların raf ömrünü uzatmaya yardımcı olan, tazelik ve kalite hakkındaki bilgileri ortaya çıkaran ve ürünün ve tüketicinin güvenliğini artıran sensörleri taşıyan paketleme sistemlerini temsil eder.

Paketleme sistemlerindeki diğer bir teknoloji, gıda raf ömrünü ve kalitesini iyileştirmek için katkı maddelerinin paketlerle entegrasyonu olan aktif paketlemedir.

Nanoteknoloji de gıda paketleme endüstrisine girmeyi başardı. Gıda ambalajlarının termal ve mekanik özelliklerinin artmasına yardımcı olur. Paketleme sistemlerine yerleştirilmiş nanosensörler ayrıca gıdaların güvenliği ve kalitesi hakkında izlenmeye, tanımlanmaya ve uyarıda bulunmaya yardımcı olabilir. Nanopartiküllerin insan sağlığı üzerindeki etkisi henüz tam olarak anlaşılmamış olsa da, nanoteknoloji umut verici bir gelecek göstermektedir.


Ambalaj malzemeleri toptan olarak satın alabildiğiniz gibi hazır ambalaj poşetleri kağıt pencereli doypack'lar, alüminyum doypack'lar, şeffaf doypack'lar  bulabilirsiniz. Gıda Ambalaj malzemeleri için toptan fiyatına epoşet.com dan en uygun fiyata ambalaj poşetleri hazır olarak alabilirsiniz. Ambalaj malzemeleri İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya'da ve tüm Türkiye'de toptan fiyatına ambalaj malzemeleri için eposet.com a bakabilirsiniz.

Poşet çeşitleri hakkında bilgi edinmek için bu blogdaki https://posetcesitleri.wordpress.com/ yazıları okuyabilirsiniz.