Gıda Teknolojisi Uzmanları, okuyucuları gıda ambalajları, ambalaj malzemeleri ve ambalaj çeşitlerinin çevre üzerindeki etkileri konusunda güncellemek için bu Bilimsel Durumun Özetini yayınladı.


Gıda işleme ve gıda ambalajlamadaki gelişmeler, Türkiye'de gıda arzını dünyadaki en güvenli ülkeler arasında tutmada birincil rol oynamaktadır. Basitçe ifade etmek gerekirse, paketleme, süreç tamamlandıktan sonra gıda işlemenin faydalarını koruyarak, gıdaların menşe noktalarından uzun mesafeler boyunca güvenli bir şekilde seyahat etmelerine ve tüketim sırasında hala sağlıklı olmalarına olanak tanır. Bununla birlikte, paketleme teknolojisi, enerji ve malzeme maliyetleri, artırılmış sosyal ve çevresel bilinç ve kirleticiler ve kentsel katı atıkların bertarafı ile ilgili katı düzenlemeler gibi diğer konularla gıda korumasını dengelemelidir.

Gıda Ambalajının ve Malzemelerinin Rolleri

Gıda paketlemesinin temel görevleri, gıda ürünlerini dış etkilerden ve hasarlardan korumak, gıdayı içermek ve tüketicilere içerik ve besin bilgileri sağlamaktır. İzlenebilirlik, rahatlık ve kurcalama göstergesi, önemi artan ikincil işlevlerdir. Gıda paketlemesinin amacı, endüstrinin gereksinimlerini ve tüketici isteklerini karşılayan, gıda güvenliğini koruyan ve çevresel etkiyi en aza indiren uygun maliyetli bir şekilde gıda içermektir. Gıda paketleme, ambalaj malzemeleri ve ambalaj çeşitleri hakkında bilmeniz gerekenler bu yazımızda.


Koruma / muhafaza

Gıda ambalajları ürünün bozulmasını geciktirebilir, işlemenin faydalı etkilerini koruyabilir, raf ömrünü uzatabilir ve gıdanın kalitesini ve güvenliğini koruyabilir veya artırabilir. Bunu yaparken ambalaj, 3 ana sınıf dış etkene karşı koruma sağlar: kimyasal, biyolojik ve fiziksel.



Kimyasal koruma, gazlara (tipik olarak oksijen), neme (kazanç veya kayıp) veya ışığa (görünür, kızılötesi veya ultraviyole) maruz kalma gibi çevresel etkiler tarafından tetiklenen bileşim değişikliklerini en aza indirir. Birçok farklı ambalaj malzemesi kimyasal bir bariyer sağlayabilir. Cam ve metaller, kimyasal ve diğer çevresel etkenler için neredeyse mutlak bir bariyer sağlar, ancak hem doldurmayı hem de boşaltmayı kolaylaştırmak için kapatma cihazları eklendiğinden çok az sayıda ambalaj tamamen cam veya metaldir. Kapatma cihazları, minimum düzeyde geçirgenliğe izin veren malzemeler içerebilir. Örneğin, plastik kapaklar, kapatmayı kolaylaştırmak için kapaklarda ve doldurma sonrasında sızdırmazlığı sağlamak için metal kutu kapaklarında kullanılan conta malzemelerinde olduğu gibi, gazlara ve buharlara karşı bir miktar geçirgenliğe sahiptir.


Biyolojik koruma, mikroorganizmalara (patojenler ve bozucu maddeler), böceklere, kemirgenlere ve diğer hayvanlara karşı bir bariyer sağlar, böylece hastalıkları ve bozulmayı önler. Ek olarak, biyolojik engeller yaşlanmayı (olgunlaşma ve yaşlanma) kontrol etmek için koşulları sağlar. Bu tür engeller, ürüne erişimin engellenmesi, koku aktarımının engellenmesi ve paketin iç ortamının korunması dahil olmak üzere çok sayıda mekanizma aracılığıyla işlev görür.


Fiziksel koruma, yiyecekleri mekanik hasarlardan korur ve dağıtım sırasında karşılaşılan şok ve titreşime karşı tamponlama içerir. Tipik olarak mukavva ve oluklu malzemelerden geliştirilen fiziksel bariyerler darbelere, aşınmalara ve ezilmelere karşı dirençlidir, bu nedenle nakliye kapları ve yumurta ve taze meyveler gibi hassas yiyecekler için ambalaj olarak yaygın şekilde kullanılırlar. Uygun fiziksel paketleme aynı zamanda tüketicileri çeşitli tehlikelerden korur. Örneğin, çocukların açamayacağı kapaklar, potansiyel olarak tehlikeli ürünlere erişimi engeller. Ek olarak, şampuandan soda şişelerine kadar çeşitli ürünler için plastik ambalajların ikame edilmesi, kırık cam kaplardan kaynaklanan tehlikeyi azaltmıştır.

Pazarlama ve bilgi

Bir paket, bir ürünün yüzüdür ve genellikle tüketicilerin satın almadan önce deneyimledikleri tek ürün ifadesidir. Sonuç olarak, farklı veya yenilikçi ambalajlar, rekabetçi bir ortamda satışları artırabilir. Paket, ürün imajını geliştirmek ve / veya ürünü rakiplerinden ayırmak için tasarlanabilir. Örneğin, tarifleri yerleştirmek için daha büyük etiketler kullanılabilir. Paketleme ayrıca tüketiciye bilgi sağlar. Örneğin, ambalaj etiketi; ürün tanımlama, besin değeri, içerik beyanı, net ağırlık ve üretici bilgileri için yasal gereklilikleri karşılar. Ek olarak paket, pişirme talimatları, marka tanımlaması ve fiyatlandırma gibi ürünle ilgili önemli bilgileri de aktarır. Tüm bu iyileştirmeler, atık bertarafını etkileyebilir.


İzlenebilirlik

izlenebilirliği “bir gıdanın hareketini üretim, işleme ve dağıtımın belirli aşamalarında / aşamalarında takip etme yeteneği” olarak tanımlanır. İzlenebilirliğin 3 amacı vardır: tedarik yönetimini iyileştirmek, gıda güvenliği ve kalite amaçları için izlemeyi kolaylaştırmak ve ince veya tespit edilemeyen kalite özelliklerine sahip gıdaları farklılaştırmak ve pazarlamak. Gıda üretim şirketleri, ürünlerinin ambalaj etiketlerine benzersiz kodlar ekler; bu, dağıtım süreci boyunca ürünlerini takip etmelerine olanak tanır. Kodlar çeşitli formatlarda mevcuttur (örneğin, basılı barkodlar veya elektronik radyo frekansı tanımlama [RFID]) ve manuel olarak ve / veya makine ile okunabilir.


Kolaylık

Erişim, kullanım ve imha kolaylığı gibi kolaylık özellikleri; ürün görünürlüğü; yeniden kapatılabilirlik; ve mikrodalgada kullanılabilirlik, paket yeniliğini büyük ölçüde etkiler. Sonuç olarak ambalaj, yiyecekleri hazırlamak ve servis etmek için gereken çabayı en aza indirmede hayati bir rol oynar. Fırında güvenli tepsiler, kaynatmalı torbalar ve mikrodalgada kullanılabilir ambalajlar, tüketicilerin neredeyse hiç hazırlık yapmadan bütün bir yemeği pişirmesine olanak tanır. Yeni kapatma tasarımları, açma kolaylığı, yeniden kapatılabilirlik ve özel dağıtım özellikleri sağlar. Örneğin, bir çerez üreticisi kısa süre önce çerezlere erişim sağlayan puanlı bir bölümü olan esnek bir çanta tanıttı. Sökülebilir contalı bir membran, satış öncesi açıklığı kapatır ve açıldıktan sonra tekrar kapanmaya izin verir. Gıda ambalajındaki ve ambalaj çeşitlerindeki gelişmeler, tüketicilere tek noktadan alışveriş kolaylığı ve dünyanın her yerinden gıda bulunabilirliği sunan modern perakende formatlarının geliştirilmesini kolaylaştırmıştır. Bu kolaylık özellikleri, ürünlere değer ve rekabet avantajı sağlar, ancak bertaraf edilmesi gereken ambalaj atığının miktarını ve türünü de etkileyebilir.


Kurcalama göstergesi

Gıda ve farmasötik ürünlerde kasıtlı tahrifat, kurcalama ve tağşiş riskini azaltmak veya ortadan kaldırmak için tasarlanmış özel paketleme özellikleriyle sonuçlanmıştır. Her ne kadar herhangi bir paket açılabilse de, kurcalanmayı önleyen özellikler kolayca değiştirilemez. Kurcalanma belirteçli özellikler arasında bantlama, özel membranlar, ayrılabilir kapaklar ve açıldığında geri dönüşü olmayan şekilde değişen grafikler veya metinler gibi şişe gömlekleri veya bileşik kutular üzerine özel baskı yer alır. Özel baskı, kolayca kopyalanamayan hologramları da içerir. Kurcalanma belirteçli paketleme genellikle, bertaraf sorunlarını daha da kötüleştiren ek ambalaj malzemeleri gerektirir, ancak faydalar genellikle herhangi bir dezavantajdan daha ağır basar.


Gıda Ambalajında ​​Kullanılan Malzemeler

Ambalaj tasarımı ve yapımı, bir gıda ürününün raf ömrünü belirlemede önemli bir rol oynar. Doğru ambalaj malzemesi ve teknolojisi seçimi, dağıtım ve depolama sırasında ürün kalitesini ve tazeliğini korur. Geleneksel olarak gıda ambalajında ​​kullanılan malzemeler arasında cam, metaller (alüminyum, folyolar ve laminatlar, teneke ve kalaysız çelik), kağıt ve kartonlar ve plastikler bulunur. Dahası, hem sert hem de esnek formlarda çok çeşitli plastikler piyasaya sürülmüştür. Günümüzün yiyecek paketleri, her bir malzemenin işlevsel veya estetik özelliklerinden yararlanmak için genellikle birkaç malzemeyi birleştirir. Gıda ambalajlarının iyileştirmeye yönelik araştırmalar devam ederken, alandaki gelişmeler ambalajın çevresel etkisini etkileyebilir.

Bardak

Cam, gıda ambalajında ​​son derece uzun bir geçmişe sahiptir; Yiyecek tutmak için kullanılan ilk cam nesnelerin MÖ 3000 civarında ortaya çıktığına inanılıyor. Cam kapların üretimi, bir silika (cam oluşturucu), sodyum karbonat (eritme maddesi) ve kireçtaşı / kalsiyum karbonat ve alümin (stabilizatörler) karışımının, malzemeler kalın bir sıvı kütle halinde eriyene kadar yüksek sıcaklıklara ısıtılmasını içerir kalıplara dökülür. Geri dönüştürülmüş kırık cam (kırık cam) da cam üretiminde kullanılır ve tüm hammaddelerin% 60'ını oluşturabilir. Gıda ambalajında ​​kullanılan cam kaplar, üretim hattında yağlama sağlamak ve çizilmeyi veya yüzey aşınmasını ve hat sıkışmalarını ortadan kaldırmak için genellikle yüzey kaplamalıdır. Cam kaplamalar ayrıca kırılmayı azaltmak için şişenin gücünü artırır ve korur. Geliştirilmiş kırılma direnci, üreticilerin ağırlığı azaltan ve atma ve nakliye için daha iyi olan daha ince cam kullanmalarına olanak tanır.

Metal

Metal, tüm ambalaj formları arasında en çok yönlü olanıdır. Mükemmel fiziksel koruma ve bariyer özellikleri, şekillendirilebilirlik ve dekoratif potansiyel, geri dönüştürülebilirlik ve tüketicinin kabulünü bir arada sunar. Ambalajda en çok kullanılan 2 metal alüminyum ve çeliktir.


Alüminyum Yaygın olarak teneke kutular, folyolar ve lamine kağıt veya plastik ambalajlar yapmak için kullanılan alüminyum, alümina olarak oksijenle birlikte bulunduğu, boksit cevherinden türetilen hafif, gümüşi beyaz bir metaldir. Mukavemet özelliklerini geliştirmek için genellikle alüminyuma magnezyum ve mangan eklenir. Pek çok metalin aksine, alüminyum çoğu korozyon türüne karşı oldukça dirençlidir; doğal alüminyum oksit kaplaması, hava, sıcaklık, nem ve kimyasal saldırı etkilerine karşı oldukça etkili bir bariyer sağlar.

Alüminyum folyo Alüminyum folyo, saf alüminyum metalin çok ince tabakalar halinde yuvarlanması ve ardından sert bir şekilde katlanmasına izin veren ölü katlama özellikleri (filmde yapılan bir kat veya kat yerinde kalacaktır) elde etmek için tavlama ile yapılır. Ayrıca, alüminyum folyo, yiyecekleri sarmak için daha ince folyolar ve tepsiler için kullanılan daha kalın folyolar ile çok çeşitli kalınlıklarda mevcuttur. Tüm alüminyum ambalajlar gibi, folyo neme, havaya, kokulara, ışığa ve mikroorganizmalara karşı mükemmel bir bariyer sağlar. Asitli yiyeceklere karşı inerttir ve cila veya başka bir koruma gerektirmez. Alüminyum kolayca geri dönüştürülebilir olmasına rağmen, ince tabakalarda iğne deliği oluşmadan geri dönüştürülmüş alüminyumdan folyolar yapılamaz.

Laminatlar ve metalize filmler Ambalajın laminasyonu, bariyer özelliklerini iyileştirmek için alüminyum folyonun kağıt veya plastik filme bağlanmasını içerir. İnce ölçüler uygulamayı kolaylaştırır. Plastiğe laminasyon ısıyla yapıştırılabilirlik sağlasa da, conta nemi ve havayı tamamen engellemez. Lamine alüminyum nispeten pahalı olduğu için, tipik olarak kurutulmuş çorbalar, otlar ve baharatlar gibi yüksek değerli yiyecekleri paketlemek için kullanılır. Lamine ambalaja göre daha ucuz bir alternatif, metalize filmdir. Metalize filmler, ince bir alüminyum metal tabakası içeren plastiklerdir. Bu filmler neme, yağlara, havaya ve kokulara karşı geliştirilmiş bariyer özelliklerine sahiptir ve alüminyumun yüksek yansıtıcı yüzeyi tüketiciler için çekicidir. Lamine filmlerden daha esnek olan metalize filmler genellikle atıştırmalıkları paketlemek için kullanılır. Laminatların ve metalize filmlerin münferit bileşenleri teknik olarak geri dönüştürülebilir olsa da, malzemenin sınıflandırılması ve ayrıştırılmasındaki zorluk, ekonomik olarak uygulanabilir geri dönüşümü engellemektedir.

Teneke Düşük karbonlu çelikten (yani siyah plakadan) üretilen teneke, siyah plakanın her iki tarafının da ince kalay katmanları ile kaplanması sonucunda elde edilir. Kaplama, çelik levhaların erimiş tenekeye (sıcak daldırma teneke) daldırılmasıyla veya kalayın çelik levha üzerine (elektrolitik teneke) elektro biriktirilmesiyle elde edilir. Kalay çeliğe bir miktar korozyon direnci sağlasa da, teneke kaplar genellikle metal ile gıda ürünü arasında inert bir bariyer sağlamak için lakelenir. Yaygın olarak kullanılan cilalar, epoksi fenolik ve oleoresin gruplarındaki malzemeler ve vinil reçinelerdir.


Plastikler

Plastikler, monomer birimlerinin yoğuşma polimerizasyonu (polikondansasyon) veya ilave polimerizasyon (çoklu ilaveli) ile yapılır. Polikondensasyonda, polimer zinciri moleküller arasındaki yoğunlaşma reaksiyonları ile büyür ve buna su ve metanol gibi düşük moleküler ağırlıklı yan ürünlerin oluşumu eşlik eder. Polikondensasyon, alkol, amin veya karboksilik gruplar gibi en az 2 fonksiyonel gruba sahip monomerleri içerir. Çoklu ilavede, polimer zincirleri, 2 veya daha fazla molekülün yan ürünler serbest bırakılmadan daha büyük bir molekül oluşturmak için birleştiği ilave reaksiyonlarla büyür. Polyaddition doymamış monomerleri içerir; monomer zincirlerini bağlamak için çift veya üçlü bağlar koparılır. Gıda ambalajı için plastik kullanmanın birçok avantajı vardır. Akışkan ve kalıplanabilir plastikler, levhalar, şekiller ve yapılar haline getirilebilir, önemli tasarım esnekliği sunar. Kimyasal olarak dirençli oldukları için plastikler ucuz ve hafiftir ve çok çeşitli fiziksel ve optik özelliklere sahiptir. Aslında, birçok plastik ısıyla yapıştırılabilir, yazdırması kolaydır ve ambalajın aynı üretim hattında oluşturulduğu, doldurulduğu ve mühürlendiği üretim süreçlerine entegre edilebilir. Plastiklerin en büyük dezavantajı, ışığa, gazlara, buharlara ve düşük moleküler ağırlıklı moleküllere karşı değişken geçirgenlikleridir.

Poliolefinler Poliolefin, polietilen ve polipropilen, gıda ambalajlarında en yaygın kullanılan 2 plastik ve diğer daha az popüler olan olefin polimerleri için toplu bir terimdir. Polietilen ve polipropilenin her ikisi de esneklik, güç, hafiflik, stabilite, nem ve kimyasal direnç ve kolay işlenebilirlik dahil olmak üzere başarılı bir özellik kombinasyonuna sahiptir ve geri dönüşüm ve yeniden kullanım için çok uygundur.

Poliesterler Polietilen tereftalat (PET veya PETE), polikarbonat ve polietilen naftalat (PEN), karboksilik asit ile alkol arasındaki reaksiyondan kaynaklanan ester monomerlerinden oluşan yoğunlaşma polimerleridir. Gıda ambalajlarında en çok kullanılan polyester PETE'dir.

Polikarbonat. Polikarbonat, bisfenol asidin bir sodyum tuzunun karbonil diklorür (fosgen) ile polimerizasyonu ile oluşturulur. Berrak, ısıya dayanıklı ve dayanıklı olup, esas olarak büyük depozitolu / yeniden doldurulabilir su şişeleri ve sterilize edilebilir bebek şişeleri gibi eşyalarda cam yerine kullanılır.

Polietilen naftalat. PEN, dimetil naftalen dikarboksilat ve etilen glikolün yoğunlaşma polimeridir. Yüksek cam geçiş sıcaklığı nedeniyle mükemmel performansa sahip polyester ailesinin nispeten yeni bir üyesidir. PEN'in karbondioksit, oksijen ve su buharı için bariyer özellikleri PETE'ninkilerden üstündür ve PEN yüksek sıcaklıklarda daha iyi performans sağlayarak sıcak yeniden doldurma, yeniden yıkama ve yeniden kullanıma izin verir.

Polivinil klorür Polivinil klorür (PVC), vinil klorürün bir ilave polimeri, ağır, sert, sünek ve orta güçlü, amorf, şeffaf bir malzemedir. Kimyasallara (asitler ve bazlar), gres ve yağa karşı mükemmel dirence sahiptir; iyi akış özellikleri; ve kararlı elektriksel özellikler. PVC öncelikle tıbbi ve diğer gıda dışı uygulamalarda kullanılsa da, gıda kullanımları şişeleri ve ambalaj filmlerini içerir. Kolayca ısıyla şekillendirilebildiği için PVC levhalar, et ürünleri ve birim doz farmasötik ambalajlar gibi blister ambalajlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

Poliviniliden klorür Poliviniliden klorür (PVdC), viniliden klorürün ilave bir polimeridir. Isıyla kapatılabilir ve su buharı, gazlar ve yağlı ve yağlı ürünlere karşı mükemmel bir bariyer görevi görür. Esnek ambalajda tek tabakalı bir film, bir kaplama veya birlikte ekstrüde edilmiş bir ürünün bir parçası olarak kullanılır. Başlıca uygulamalar arasında kümes hayvanlarının, kurutulmuş etlerin, peynirin, atıştırmalık yiyeceklerin, çay, kahve ve şekerlemelerin paketlenmesi yer alır. Aynı zamanda sıcak doldurma, otoklavlama, düşük sıcaklıkta depolama ve modifiye atmosfer paketlemede kullanılır. PVdC, PVC'ye göre iki kat daha fazla klor içerir ve bu nedenle yakma ile ilgili sorunlar da ortaya çıkarır.

Poliamid Genel olarak naylon (DuPont tarafından üretilen bir dizi ürün için bir marka adı) olarak bilinen poliamidler, orijinal olarak tekstilde kullanılmıştır. Diamin ve diasit arasındaki yoğunlaşma reaksiyonu ile oluşan poliamidler, tekrar eden birimlerin amid bağları ile bir arada tutulduğu polimerlerdir. Farklı poliamid türleri, kaynak monomerdeki karbon sayısıyla ilgili bir sayı ile karakterize edilir. Örneğin, naylon-6'nın 6 karbonu vardır ve tipik olarak paketlemede kullanılır. PETE'ye benzer mekanik ve termal özelliklere sahiptir, bu nedenle kaynatma torbası paketleme gibi benzer kullanışlılığa sahiptir. Naylon ayrıca iyi kimyasal direnç, tokluk ve düşük gaz geçirgenliği sunar.


Kağıt ve karton

Gıda ambalajı için kağıt ve mukavva kullanımı, 19. yüzyılın sonlarında hızlı kullanımla 17. yüzyıla kadar uzanmaktadır ( Kirwan 2003 ). Kağıt ve mukavva, sülfat ve sülfit kullanılarak ahşaptan elde edilen iç içe geçmiş selüloz lifleri ağından yapılan tabaka malzemelerdir. Elyaflar daha sonra hamur haline getirilir ve / veya ağartılır ve kağıt ürünü üretmek için ince öldürücüler ve güçlendirici maddeler gibi kimyasallarla işlemden geçirilir. FDA, kağıt ve karton gıda ambalajlarında kullanılan katkı maddelerini düzenler (21 CFR Bölüm 176). Kağıt ve mukavvalar genellikle oluklu kutularda, süt kartonlarında, katlanır kartonlarda, çantalarda ve çuvallarda ve ambalaj kağıtlarında kullanılır. Kağıt mendil, kağıt tabaklar ve bardaklar, kağıt ve karton ürünlerin diğer örnekleridir.


Kağıt Düz kağıt, zayıf bariyer özelliklerine sahip olduğu ve ısıyla yapıştırılamadığı için yiyecekleri uzun süre korumak için kullanılmaz. Birincil ambalaj olarak kullanıldığında (yani gıda ile temas halinde) kağıt, işlevsel ve koruyucu özellikleri geliştirmek için hemen hemen her zaman mum, reçine veya lakeler gibi malzemelerle işlenir, kaplanır, lamine edilir veya emprenye edilir. Gıda ambalajlamada kullanılan birçok farklı kağıt türü aşağıdaki gibidir:


  • Kraft kağıdı — Sülfat muamele süreciyle üretilen kraft kağıdı çeşitli şekillerde mevcuttur: doğal kahverengi, ağartılmamış, ağır hizmet tipi ve ağartılmış beyaz. Doğal kraft, tüm kağıtların en güçlüsüdür ve genellikle çantalar ve ambalajlar için kullanılır. Ayrıca un, şeker ve kuru meyve ve sebzeleri paketlemek için de kullanılır.
  • Sülfit kağıt — Kraft kağıttan daha hafif ve daha zayıf olan sülfit kağıt, görünümünü iyileştirmek ve ıslak mukavemetini ve yağ direncini arttırmak için sırlanmıştır. Daha yüksek baskı kalitesi için kaplanabilir ve ayrıca plastik veya folyo ile laminatlarda da kullanılır. Bisküvi ve şekerleme paketlemek için küçük poşet veya ambalaj yapmak için kullanılır.
  • Yağlı kağıt - Yağlı kağıt, selüloz liflerinin liflerin parçalanmasına ve jelatinimsi hale gelmesine neden olan normalden daha uzun bir hidrasyon süresine maruz kaldığı, dayak olarak bilinen bir işlemle yapılır. Bu ince lifler daha sonra yağlara dirençli ancak ıslak maddelere dirençli olmayan bir yüzey sağlamak için yoğun bir şekilde paketlenir. Yağlı kağıt, atıştırmalık yiyecekleri, kurabiyeleri, şeker çubuklarını ve diğer yağlı yiyecekleri sarmak için kullanılır ve plastik filmlerle değiştirilen bir kullanımdır.
  • Glassine - Glassine, son derece pürüzsüz ve parlak yüzeyli çok yoğun bir tabaka üretmek için aşırı derecede (daha fazla hidrasyon) alınan yağlı kağıttır. Bisküviler, yemeklik yağlar, hızlı yiyecekler ve unlu mamuller için astar olarak kullanılır.
  • Parşömen kağıdı — Parşömen kağıdı asitle muamele edilmiş hamurdan yapılır (bir sülfürik asit banyosundan geçirilir). Asit, selülozu modifiye ederek onu daha pürüzsüz hale getirir ve su ve yağ geçirimsiz hale getirir, bu da biraz ıslak mukavemet kazandırır. Hava ve neme karşı iyi bir bariyer sağlamaz, ısıyla yapıştırılamaz ve tereyağı ve domuz yağı gibi yağları paketlemek için kullanılır.

Kağıt laminatlar

Kağıt laminatlar, kraft ve sülfit hamuruna dayalı kaplamalı veya kaplamasız kağıtlardır. Çeşitli özellikleri iyileştirmek için plastik veya alüminyum ile lamine edilebilirler. Örneğin kağıt polietilen ile lamine edilerek ısıyla yapıştırılabilir hale getirilebilir ve gaz ve nem bariyeri özelliklerini iyileştirebilir. Ancak laminasyon, kağıt maliyetini önemli ölçüde artırır. Lamine kağıt, çorbalar, otlar ve baharatlar gibi kurutulmuş ürünleri paketlemek için kullanılır.


Sonuç

Gıda paketlemesinin ve ambalajlamanın birincil amacı, gıdanın güvenliğini, bütünlüğünü ve kalitesini korumak olmaya devam etmelidir. Ambalaj atığının çevre üzerindeki etkisi, malzemeleri ihtiyatlı bir şekilde seçerek, EPA yönergelerini takip ederek ve çevresel etki açısından ambalaj beklentilerini gözden geçirerek en aza indirilebilir. Endüstri, hükümet ve tüketicilerin bilgili çabaları, sürekli iyileştirmeyi teşvik edecek ve ambalajın işlevsel özelliklerinin anlaşılması, hem tüketim öncesi hem de tüketici sonrası paketleme faktörlerini yeterince hesaba katmayan iyi niyetli ancak kötü tavsiye edilen çözümlerin çoğunu önleyecektir.


Gıda ambalaj ve poşetler hakkında çok çeşitli ürünleri sitemizde bulabilirsiniz ürün kataloğumuza göz atmanızı öneriyorum. eğer yardım isterseniz bir uzmanımız size yardımcı olacaktır bize bu numaradan 05455571406 ulaşabilirsiniz.

Poşet çeşitleri hakkında bilgi edinmek için bu blogdaki https://posetcesitleri.wordpress.com/ yazıları okuyabilirsiniz.